Υπό έρευνα και σε διαθεσιμότητα βρίσκεται ο δήμαρχος Giuseppe Sala [πρώην διευθύνων σύμβουλος της έκθεση EXPO 2015 και νυν δήμαρχος του Μιλάνο] για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο “Piastra”*, ένα από τα πολλά σκάνδαλα της διεθνούς έκθεσης, τα οποία συγκαλύφθηκαν για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή της! Προφανώς για αυτούς η αποκάλυψη όλων των προεκτάσεων αυτού του σκανδάλου -σε επίπεδο επιχειρηματιών, δικαστικής εξουσίας, κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων- θα ήταν χειρότερη από την συγκάλυψη τους. Έτσι λοιπόν, ο πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας του μιλάνου είχε αποφασίσει να αναστείλει τις έρευνες. Ο Sala γλύτωσε την καταδίκη και τον διασυρμό. Ο ίδιος ο Ρέντσι είχε δώσει συγχαρητήρια στον εισαγγελέα για την αναστολή των ερευνών.

Οι ενδοανταγωνισμοί όμως εντός της δικαστικής εξουσίας εκφράζονται αυτή την περίοδο με τον νέο προϊστάμενο της εισαγγελίας του Mιλάνου, τον Francesco Greco, ο οποίος ξανα-ανοίγει την υπόθεση “Piastra. Έτσι λοιπόν ο Sala, για να αποφύγει τα χειρότερα, προλαβαίνει να τεθεί μόνος του σε διαθεσιμότητα, μη τον πάρουν και με χειροπέδες από το δημαρχείο του.

Λιγότερα από 2 χρόνια από τα εγκαίνια της διεθνής έκθεσης EXPO την πρωτομαγιά του 15′ στο Μιλάνο εξακολουθούμε να λέμε ξανά και ξανά, αυτό που ειπώθηκε ξεκάθαρα τότε στους πλημμυρισμένους από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές δρόμους της πόλης. Αυτοί που λεηλάτησαν και ερήμωσαν το Μιλάνο δεν είναι άλλοι από τους μαφιόζους της EXPO και της τοπικής και μη-εξουσίας! 

*Piastra  (οικοδομική πλάκα) λέγεται όλος ο  «σκελετός»  της Expo, που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές , ώστε να διαμορφωθεί  η περιοχή για τις ανάγκες της έκθεσης.  Το σκάνδαλο αυτό αφορά έρευνες για διαφθορά και διαπλοκή των εμπλεκομένων επιχειρηματιών και κρατικών αξιωματούχων.

Ακολουθεί μετάφραση από το milanoinmovimento.com

«Τα είχαμε πει εμείς!”. Η κάπως ρητορική φράση φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όσο ποτέ άλλοτε. Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο δήμαρχος του Μιλάνου Giuseppe Sala πήγε χθες στη Νομαρχία, για  να υποβάλει στον Νομάρχη Marangoni την εκούσια διαθεσιμότητά του από τη θεσμική θέση του δημάρχου. Στην πραγματικότητα ο  Sala είναι υπό έρευνα για πλαστογραφία και παραποίηση υλικού, στην έρευνα για την κατασκευή του λεγόμενου Piastra (πλάκα), στην τοποθεσία που θα στέγαζε την Expo 2015. Η κατηγορία αφορά την προχρονολόγηση πρακτικών σχετικά με  ορισμένες συναντήσεις της κριτικής επιτροπής των συμβάσεων για τις εργασίες του Piastra της Expo, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στα εργοτάξια.

Expo 2015 -Η  νίκη της (κατασκευαστικής εταιρίας) Mantovani και μια συνεχής αντιπαράθεση εξουσιών
Η είδηση δεν είναι εντελώς απροσδόκητη. Τουλάχιστον όταν, στα μέσα Νοεμβρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναλάβει ο ίδιος την υπόθεση με  περαιτέρω ανάκριση 30 ημερών, συγκρουόμενος  με την Εισαγγελία  που ζητούσε  την αρχειοθέτηση. Ήταν μόνο η τελευταία από τις πολλές συγκρούσεις της εξουσίας στο πεδίο της μάχης ,που αντιπροσωπεύεται από την Expo 2015 και τις δισεκατομμυριούχες επιχειρήσεις της. Συγκρούσεις ισχύος, όπου εμπλέκονται πολλά κέντρα εξουσίας, από τα εν λόγω θεσμικά ως τα εν λόγω  επιχειρηματικά,  μέσω της δικαστικής εξουσίας. Αλλά ας πάμε ένα βήμα πίσω.

Το 2012 η Mantovani, κολοσσός του  τσιμέντου, πολύ κοντά στον κόσμο της κεντροδεξιάς (να ένα όνομα ανάμεσα σε όλα: ο πρώην κυβερνήτης της Βενετίας Giancarlo Galan) είχε κερδίσει το διαγωνισμό για τα έργα στην περιοχή όπου θα γίνονταν η  Expo, με προσφορά  42 τοις εκατό χαμηλότερα από την βάση της δημοπρασίας. Μια απίστευτη προσφορά, που του είχε επιτρέψει να σκίσει τον ανταγωνισμό των άλλων οικοδομικών γιγάντων, όπως η Impregilo. Σύμφωνα με τον Antonio Rognoni,  τότε επικεφαλής των Υποδομών Λομβαρδίας ( Infrastrutture Lombarde), που διασύρθηκε μετά  την ανάκριση  και σύλληψή του  στο πλαίσιο της έρευνας του 2014, η Mantovani  θα εξισορροπούσε κατόπιν τις τιμές ευκαιρίας, με τις οποίες είχε κερδίσει στον διαγωνισμό, με συμφωνίες τιμών για τα νέα έργα χωρίς να ελέγχει την καταλληλότητά τους, εκμεταλλευόμενη τις διάφορες απαλλαγές που χορηγήθηκαν  λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των έργων. Με λίγα λόγια, ένα τυπικό παιχνίδι με τρία φύλλα. Κερδίζεις στον (μειοδοτικό) διαγωνισμό Expo με πολύ χαμηλή τιμή και στη συνέχεια τα ξαναπαίρνεις  πίσω από τη διόγκωση των δαπανών των έργων, πάντα στο πλαίσιο των εργασιών του διαγωνισμού που κέρδισες.

Ήδη τότε για την υπόθεση αυτή ξεκίνησε ένας έλεγχος και ακριβώς πάνω σ’ αυτή την έρευνα ξέσπασε μια σκληρή μάχη (μια ακόμα από τις πολλές, όπως βλέπουμε …) στο εσωτερικό της Εισαγγελίας του Μιλάνου, ανάμεσα στον τότε επικεφαλής εισαγγελέα Bruti Liberati και τον υφιστάμενό του Alfredo Robledo , ύστερα από τις έρευνες για διαφθορά. Με τον τελευταίο να κατηγορεί  τον πρώτο, για πολιτικά κίνητρα στις έρευνες που αφορούσαν την Expo.

Καθυστερήσεις και διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Αυτή η αντιφατική κατάσταση συσσώρευσε, κατά την ιταλική παράδοση, τις συνήθεις καθυστερήσεις στα έργα και εργοτάξια. Εξ ου και η διαχείριση έκτακτης ανάγκης της Expo 2015, με τον υπέρτατο στόχο «να φτιαχτεί καλή εικόνα στην Ιταλία”. Εξ ου και το μόνιμο “καθεστώς εξαίρεσης” (ποιος μπορεί να ξεχάσει το προφίλ των εργατών μάζας) και η μεγάλη αδιαφάνεια της όλης υπόθεσης.

Ενώ στα παλάτια της εξουσίας μαίνονταν αυτές οι μάχες, η μητρόπολη του Μιλάνου παρέμενε αρκετά αδιάφορη για το μεγάλο γεγονός που πλησίαζε. Ένας κόκκος άμμου στα γρανάζια της Expo μπήκε με τον αγώνα No Canal που απέτρεψε την κερδοσκοπία του έργου Via d’ Aqua (Δρόμος του Νερού) σε μερικά από τα σημαντικότερα πάρκα της πόλης.

Expo 2015, και η “πόλη όπου τα πάντα λειτουργούν”

“Χρέος, τσιμέντο, επισφάλεια». Αυτοί ήταν οι τρεις βασικοί πυλώνες της ανάλυσης του κινήματος NoExpo. Και ακριβώς από εδώ ξανακάνουμε την ανάλυση. Γιατί κατόπιν η Expo 2015 πραγματοποιήθηκε και ήταν μια σαφής επικοινωνιακή επιτυχία για εκείνους που είχαν οργανώσει (λιγότερο σε σχέση με τους λογαριασμούς …) ικανή  για να κερδίσουν τις εκλογές. Η Πρωτομαγιά, η «Πορεία των σφουγγαριών» και η δυσκολία της διοργάνωσης άλλων κινητοποιήσεων ενάντια στο μεγάλο γεγονός κατά την εξάμηνη διάρκειά του, έχουν επίσης παραδοθεί στην ιστορία. Αλλά η αφήγηση μια λαμπερής πόλης όπου τα πάντα λειτουργούν, είναι ακόμα κυρίαρχη. Μικρή σημασία έχει αν, όπως το επαναλαμβάνουμε σε διάφορα άρθρα, έξω από την κεντρική περιφερειακή λεωφόρο η πραγματικότητα των γεγονότων αναλαμβάνει την διάψευση αυτού του μαγικού ονείρου. Και αυτό είναι το σημείο εκκίνησης. Η συγκεκριμένη πραγματικότητα των περιοχών απέναντι στο παραμύθι του καλύτερου όλων των δυνατών κόσμων. Όπως τονίστηκε πριν από λίγο καιρό: «Δεν υπάρχουν δύο Μιλάνο:» ” η πόλη του παρασκήνιου” (που πολύ αρέσει στην μητροπολιτική διακυβέρνηση) βασίζεται στην εκμετάλλευση, στην παραμέληση, στην εξατομίκευση και στην  πειθάρχηση των πολλών και πολλοί από αυτούς δεν μιλούν ποτέ· έτσι είναι και πολλαπλές οι αντιστάσεις σε αυτή την κατάσταση ».

Μια μάχη πολιτική, όχι δικαστική

Ένα τελευταίο εξίσου σημαντικό ζήτημα. Μακριά από μας τα δικαστικά πανηγύρια. Ο Sala, οι βλέψεις και το σχέδιό του για την πόλη πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ηττηθούν πολιτικά στους δρόμους και τις πλατείες. Τα δικαστήρια δεν είναι στα δικά μας σχέδια.