Την Πέμπτη [10/1/2019] μετά απο πολλές αναβολές η δίκη των 5 συντρόφων μας και του 5ο συγκατηγορούμενου Ιταλού διαδηλωτή για την υπόθεση NO-EXPO 2015 στο Μιλάνο.

 

Ένα σύντομο χρονικό της υπόθεσης:

  • 1 Μάιου 2015 > οι 5 σύντροφοι συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια στα εγκαίνια της επιχειρηματικής έκθεσης EXPO στο Μιλάνο, η οποία καταλήγει σε πολύωρες συγκρούσεις με την αστυνομία.

 

  • 2 Μάιου 2015 > Με μόνο κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο και στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών, οι 5 προσάγονται από την ιταλική αστυνομία. Μετά από πολύωρη κράτηση αφού υποχρεώνονται να δώσουν δείγμα DNA και αποτυπώματα αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

 

  • 12 Νοεμβρίου 2015 > Η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί αιφνίδιες εισβολές στα σπίτια των 5 στην Αγία Παρασκευή και τους συλλαμβάνει βάση των 5 ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου ζητώντας την σύλληψη και έκδοσή τους στην Ιταλία για τα συγκρουσιακά γεγονότα της διαδήλωσης NO-EXPO. Το  κατηγορητήριο αφορά για αδικήματα τα οποία τιμωρούνται στην γειτονική χωρα με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ δεν υπάρχει ανώτατο όριο προφυλάκισης. Παράλληλα εκδίδονται και 5 εντάλματα σύλληψης για τους 5 Ιταλούς από το Μιλάνο, από τους οποίους συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται οι τέσσερις  ενώ ο πέμπτος διαφεύγει της σύλληψης

 

  • 13 Νοέμβρη 2015 > Οι 5 έπειτα από την απόφαση του εισαγγελέα δεν προφυλακίζονται και αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Παράλληλα ορίζονται οι μέρες συνεδριάσεων του συμβουλίου εφετών για την εξέταση του αιτήματος των ιταλικών αρχών.

 

  • 7, 8, 11 Ιανουαρίου 2016 > Το συμβούλιο Εφετών απορρίπτει το αίτημα των ιταλικών αρχών και αποφασίζει τη μη έκδοση τους στην Ιταλία, διατάζοντας παράλληλα προκαταρκτική εξέταση για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα «αδικήματα» που η αστυνομία του Μιλάνου κατηγορεί ότι διέπραξαν.

 

  • 20 Απρίλη 2016 > Ανοίγει η αυλαία της δίκης των 4 ιταλών διαδηλωτών για την υπόθεση NO-EXPO στο Μιλάνο.

 

  • 14 Ιούνιου 2016 > Με τρεις καταδίκες (3 έτη και 8 μήνες /2 έτη και 2 μήνες με αναστολή /ένα έτος και 8 μήνες με αναστολή) και μία αθώωση ολοκληρώνεται η δίκη των 4 ιταλών διαδηλωτών.

 

  • 6 Φλεβάρη 2017 > Ο αρμόδιος ιταλός εισαγγελέας προτείνει ερήμην δίκη των 5 στο Μιλάνο και διαβιβάζει την αίτηση του σε προκαταρκτικό δικαστή. Λίγες μέρας αργότερα, οι ελληνικές αρχές ασκούν διώξεις στους 5 με τις κατηγορίες «διατάραξη κοινής ειρήνης» και «διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας», προχωρώντας έτσι στην υλοποίηση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, δηλαδή να γίνει η δίκη στην Ελλάδα.

 

  • 28 Μαρτίου  2017 > Ολοκληρώνεται η δευτεροβάθμια δίκη των 3 ιταλών μετά από εφέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων. Η βαρύτατη κατηγορία της καταστροφής και λεηλασίας πέφτει για όλους τους κατηγορούμενους οι οποίοι καταδικάστηκαν μόνο για συγκεκριμένα αδικήματαΟ διαδηλωτής, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σύμφωνα με το άρθρο 419 του Ποινικού Κώδικα σε 3 χρόνια και 8 μήνες, βλέπει την ποινή του να μειώνεται σε  2 χρόνια και 4 μήνες, επειδή η κατηγορία της καταστροφής κρίνεται αβάσιμη. Οι άλλοι δύο διαδηλωτές καταδικάζονται σε ποινές που κυμαίνονται από 8 μήνες έως 2 χρόνια και 2 μήνες  για τα αδικήματα της απόκρυψης και αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους και της αντίστασης.

 

  • 16 Μαρτίου 2018 > Πραγματοποιείται στην Ευελπίδων η δίκη των 5 για την υπόθεση NO-EXPO στο Μιλάνο. Οι 5 καταδικάζονται για αντίσταση κατά της αρχής και για διατάραξη κοινής ειρήνης με δύο και ένα χρόνο ποινή φυλάκισης αντίστοιχα, συγχωνεύοντας σε 2,5 χρόνια συνολικά με τριετή αναστολή. Με την απόφαση αυτή μπλοκάρεται στην πράξη κάθε νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του ιταλικού κράτους εις βάρος των 5.