Οι συλλήψεις

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2015 η ελληνική αστυνομία εισβάλει στα σπίτια 5 συντρόφων στην Αγ.Παρασκευή δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητά την σύλληψη και την έκδοση τους στην Ιταλία.

Οι “5” είναι γνωστοί στην πόλη για την συμμετοχή τους στην Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Παρασκευής ενώ παράλληλα είναι ενεργοί στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και στις εργατικές διεκδικήσεις.

Πρωτομαγιά στο Μιλάνο

Την 1/5/2015 κατά την διάρκεια πολυήμερου ταξιδιού τους στο Μιλάνο οι 5 συμμετείχαν στην διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς ενάντια: στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Ρέντζι αλλά και στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015 και τα προκλητικά χλιδάτα εγκαίνιά της, την ημέρα εκείνη. Η μαζικότητα και η δυναμική της διαδήλωσης εθεσε σε αμφισβήτηση την έκθεση και την πολιτική εκστρατεία γύρω από αυτήν, φέρνοντας σε κρίση τις πολιτικές καριέρες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών “αρχόντων”.

Στις 2/5/2015, μια μέρα μετά τη διαδήλωση, και με μόνο κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, προσήχθηκαν από την ιταλική αστυνομία στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών σε καφετέρια στην οποιά καθόντουσαν. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς την παρουσία διερμηνέα, αφού υποχρεώθηκαν να δώσουν δείγμα DNA και αποτυπώματα , αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Έξι μήνες μετά από την προσαγωγή των 5 στο Μιλάνο, οι ιταλικές αρχές ξεκινάνε ένα κυνήγι μαγισσών κατασκευάζοντας κατηγορητήρια, και εκδίδουν ένταλμα σύλληψης για 10 διαδηλωτές σε Ιταλία και Ελλάδα σχετικά με την πρωτομαγιάτικη διαδήλωση. Οι διώξεις αυτές κρύβουν πολιτική σκοπιμότητα, και αυτό όχι μόνο γιατί ποινικοποιούν την ίδια τη συμμετοχή σε μια διαδήλωση βάση ενός νόμου που θεσπίστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία, από τον περιβόητο «Κώδικα Rocco» του 1930 (πολλά σημεία του οποίου ισχύουν μέχρι και σήμερα) αλλά και γιατί οι Ιταλικές αρχές ξεκινάνε μια επιχείρηση συγκάλυψης και αποσιωποίησης της “καμένης” γης που άφησε πίσω της η EXPO, στρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα στους διαδηλωτές, ώστε να σώσουν, να χτίσουν και να εξαργυρώσουν τις πολιτικές τους καριέρες.

Το ευρωπαίκό ένταλμα σύλληψης

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ενεργοποιείται για πρώτη φορά (μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για βαριά ποινικά αδικήματα όπως εμπορία ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ) για να διώξει διαδηλωτές. Αποτελεί ξεκάθαρα μια προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνοποιημένης καταστολής και μια απόπειρα ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και της συνάντησης των κινημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτόχρονα αποτελεί ένα στοίχημα όλων των κομματιών του ευρωπαϊκού – ανταγωνιστικού κινήματος να μπει ένα φρένο σε αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις μπλοκάροντας στην πράξη τις εκδόσεις.

Γι’ αυτό και παλεύουμε ενάντια στην έκδοση των 5 στη Ιταλία και για την παύση της πολιτικής δίωξης τόσο αυτών όσο και των 5 Ιταλών διαδηλωτών.

nomos

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το νομικό πλαίδιο εδώ, ένω μπορείτε να βρείτε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του μέτρου εδώ.