Με ψήφισμά του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ζητά να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης των πέντε Ελλήνων φοιτητών που συνελήφθησαν στην Ιταλία την επομένη της μεγάλης διαδήλωσης για την εργατική πρωτομαγιά.

«Είναι η πρώτη φορά απ’ όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, για λόγους που ανάγονται στην πολιτική τους δράση. Γίνεται φανερό ότι έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή και εξαιρετικά ανησυχητική προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης, της πολιτικής δραστηριότητας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης», αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι Έλληνες αρχαιολόγοι και ζητούν «να παύσει τώρα κάθε δίωξη τους».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΔΣ του ΣΕΑ αναφέρει τα εξής:

«Τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου η ελληνική αστυνομία εισβάλλει στα σπίτια 5 φοιτητών στην Αγία Παρασκευή δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητά την σύλληψη και την έκδοσή τους στην Ιταλία. Την 1/5/2015 κατά τη διάρκεια πολυήμερου ταξιδιού τους στο Μιλάνο οι 5 φοιτητές συμμετείχαν στη διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, που είχε ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Expo 2015, η οποία διεξάγονταν εκείνες τις μέρες στην πόλη, και η οποία δημιουργούσε ένα ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα εις βάρος των κατώτατων κοινωνικών στρωμάτων του Μιλάνου.

Έξι μήνες μετά οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου προχωράνε στη δίωξη 10 διαδηλωτών σε Ιταλία και Ελλάδα σχετικά με την απεργία της Πρωτομαγιάς. Είναι η πρώτη φορά απ’ όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, για λόγους που ανάγονται στην πολιτική τους δράση. Γίνεται φανερό ότι έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή και εξαιρετικά ανησυχητική προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης, της πολιτικής δραστηριότητας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης».

«Απαιτούμε να απορριφθεί η απαράδεκτη απαίτηση του ιταλικού κράτους για έκδοση των 5 φοιτητών. Να παύσει τώρα κάθε δίωξη» καταλήγει το ψήφισμα του ΣΕΑ.