07

Ιαν 2016

ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Την πρωτομαγιά του 2015 στο Μιλάνο γινόταν μεγάλη διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Την επόμενη ημέρα της πορείας η Ιταλική αστυνομία προέβη σε αθρόες προσαγωγές, μεταξύ άλλων και 14 Ελλήνων, οι οποίοι μετά από πολλές ώρες  αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς κατηγορία. Έξι μήνες μετά η ελληνική αστυνομία εισέβαλλε στα σπίτια 5 φοιτητών από τους τότε προσαχθέντες και τους συνέλαβε, εκτελώντας ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που αιτήθηκε η εισαγγελία του Μιλάνου. Το αίτημα ζητά από τις  ελληνικές αρχές την έκδοση των πέντε φοιτητών στην Ιταλία με την κατηγορία  ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν στη διαδήλωση της 1ης Μάη.

Η διαδικασία δίωξης σε βάρος φοιτητών από άλλο κράτος της ΕΕ με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αφορμή τη συμμετοχή σε πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση, είναι πραγματικά πρωτοφανής. Τα ευρωπαϊκά εντάλματα ενεργοποιούνταν μέχρι σήμερα για βαριά εγκλήματα (σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών).

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους φοιτητές και στηρίζουμε το αίτημα τους να δικαστούν στην Ελλάδα και να μην εκδοθούν στην Ιταλία για αδικήματα που για το Ελληνικό Δίκαιο είναι πλημμελήματα.

Οι κινητοποιήσεις της πρωτομαγιάς στο Μιλάνο είχαν ως αιχμή τις διαμαρτυρίες ενάντια στη Διεθνή Έκθεση «Εxpo 2015», μια γιγάντια εταιρική φιέστα που έχει συνδεθεί με σκάνδαλα διαφθοράς που οδήγησαν ως και σε συλλήψεις πρώην βουλευτών.

Σε περίπτωση που εκδοθούν στην Ιταλία, οι πέντε φοιτητές αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες που  τιμωρούνται με ποινές από 8 ως 15 χρόνια,  ενώ κινδυνεύουν με προφυλάκιση επ’ αόριστον, εφόσον ο ιταλικός νόμος δεν προβλέπει ανώτατο όριο κράτησης.

Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή  άλλων σωματείων, ομοσπονδιών και επιτροπών κατοίκων, του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου της Αγίας Παρασκευής (δημότες της πόλης είναι οι πέντε φοιτητές) για την αποτροπή αυτής της μεθόδευσης η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο δίωξης του δικαιώματος συμμετοχής στις διαδηλώσεις.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

http://free5.gr/wp-content/uploads/2016/01/ΣΥΔΑΠΤΤ.pdf