Μετάφραση από από το scateniamoli.info 

Να τους Απελευθερώσουμε – Εκστρατεία ενάντια στο κατασταλτικό κύμα που ακολούθησε τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο στη διάρκεια της διαδήλωσης MayDay ενάντια στην Expo2015 και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της, το οποίο, μέσω του έκτακτου χαρακτήρα του μεγάλου γεγονότος, επιβλήθηκε οριστικά πολύ έξω από τα όρια της μητρόπολης.

Ο κύριος σκοπός μας είναι να πετύχουμε την απελευθέρωση των συλληφθέντων και εντωμεταξύ να παρέχουμε πληροφορίες για την ανθρώπινη και νομική κατάσταση των κατηγορούμενων, δημοσιεύοντας και τις επιστολές τους. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον σκοπό μας, οργανώνουμε πρωτοβουλίες αυτοχρηματοδότησης, πολιτικές δράσεις και δημόσιες εκδηλώσεις.

Η κατασταλτική επιχείρηση – Τα άρθρα του κατηγορητηρίου είναι απόκρυψη των χαρακτηριστικών, αντίσταση κατά της αρχής και ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, άρθρο 419 του φασιστικού ποινικού κώδικα Rocco [από το όνομα του φασίστα υπουργού που τον συνέταξε], αδίκημα για το οποίο προβλέπεται ποινή κάθειρξης 8-15 ετών. Από τις 12 Δεκεμβρίου 2015 δύο σύντροφοι βρίσκονται προφυλακισμένοι και άλλοι δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εντωμεταξύ στην Αθήνα εκδόθηκε ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος πέντε ακτιβιστών, που αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι, ζητώντας την έκδοσή τους στην Ιταλία, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Στην Αθήνα θα κατηγορούνταν «μόνο» για αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση φθορών, καθώς δεν υφίσταται το αδίκημα της πρόκλησης καταστροφών και λεηλασίας.

Τις ημέρες πριν τη διαδήλωση διεξήχθησαν έρευνες σε σπίτια, εκκενώθηκαν κατειλημμένα σπίτια, προσήχθησαν πολλά άτομα, διατάχθηκε η διοικητική απέλαση πολλών συντρόφων από την πόλη του Μιλάνου και συνελήφθη ένας σύντροφος από τη Γερμανία.

Θα προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε τα γεγονότα αυτά σε μία ευρύτερη συζήτηση, ξεκινώντας από τα γεγονότα της Γένοβας, της Ρώμης, της Κρεμόνας και του Μιλάνου για να τροφοδοτήσουμε έναν λόγο που θα έχει ως σκοπό να εξουδετερώσει τον κύριο κατασταλτικό μηχανισμό ενάντια στις συγκρούσεις στον δρόμο.

Η ημέρα της Πρωτομαγιάς – Για πολλά χρόνια η MayDay [Πρωτομαγιά] βιωνόταν ως η γιορτή των εργαζομένων, στη διάρκεια της οποίας μία παρέλαση χιλιάδων ατόμων γέμιζε τους δρόμους του κέντρου της πόλης με αλληγορικά άρματα, μουσική και χορό. Όταν το Μιλάνο κέρδισε τον διαγωνισμό για να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση πάρθηκε από κοινού η απόφαση να προσπαθήσουμε προοδευτικά να ξαναδώσουμε –εν όψει του 2015– στην Πρωτομαγιά το αρχικό της νόημα: μια ημέρα αγώνα!!!

Αυτή η ημέρα χαρακτηρίστηκε σαφώς από την ολοκληρωτική αντίθεση στην Expo του τσιμέντου, των τραπεζών και των πολυεθνικών όπως η Monsanto [πολυεθνική που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας και προωθεί τους γενετικά τροποποιημένων οργανισμούς], η Coca-Cola και η McDonald, που αποφασίζουν με ποιον τρόπο «θα θρέψουν τον πλανήτη». Σε αυτή την περίπτωση δόθηκε χώρος στα πιο διαφορετικά αιτήματα και στα κινήματα αγώνα (συνδικάτα βάσης, κοινωνικά κέντρα, φοιτητικές ομάδες, επιτροπές αγώνα για την κατοικία, κοινότητες μεταναστών, το κίνημα ενάντια στα τρένα υψηλής ταχύτητας, συλλογικότητες κλπ) που δικαίως αναγνώριζαν στην Expo έναν κοινό εχθρό τον οποίο έπρεπε να πολεμήσουν. Οι έξι μήνες που διήρκεσε η Expo χρησίμευσαν για να διασφαλιστεί ένα είδος κοινωνικής ειρήνης, μέσω της απαγόρευσης του δικαιώματος στην απεργία, και να προωθηθούν ατιμωρητί η προσωρινή και απλήρωτη εργασία, σε συνδυασμό με τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του Jobs Act [έτσι αποκαλέστηκε η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ιταλία]. Ένα μοντέλο προς εξαγωγή, το οποίο θέλει να μας κάνει να εξαρτιόμαστε από τις μυριάδες βιτρίνες της πόλης της μόδας και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, τις οποίες θα μπορούμε μόνο να κοιτάμε, επειδή ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε αυτά που περιέχουν. Εκείνη την ημέρα επαναλάβαμε με δυνατή φωνή ότι το μοντέλο που θέλουν να μας επιβάλλουν δεν είναι το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης… εμείς δεν θέλουμε εκείνες τις βιτρίνες!