27

Νοέ 2015

ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ

Από το πρωί της 12ης Νοεμβρίου διαδραματίζεται ένα πρωτοφανές σήριαλ καταστολής για τη χώρα μας. Τα ξημερώματα -ημέρα πανελλαδικής απεργίας- πραγματοποιήθηκαν αιφνίδιες εισβολές στα σπίτια 5 φοιτητών και εργαζομένων, κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι συνελήφθησαν κατόπιν εντάλματος από τις ιταλικές αρχές. Με αφορμή την προσαγωγή τους στην Ιταλία στις 2/5, μια μέρα μετά την απεργία της πρωτομαγιάς, οι ιταλικές αρχές ζητούνε την έκδοση τους.

Τι είχε προηγηθεί;

Την 1/5/2015, κατά την διάρκεια πολυήμερου ταξιδιού τους στο Μιλάνο, 5 φοιτητές από την Αγία Παρασκευή συμμετείχαν στην διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η ιταλική Πρωτομαγιά είχε φέτος ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Expo 2015, η οποία συνδεόταν άμεσα με μίζες σε μαφιόζους και μεγαλοεργολάβους, οικονομικά σκάνδαλα και μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό ώστε να στηθεί (θύμιζε λίγο Ολυμπιάδα Αθήνας 2004). Στις 2 Μαΐου στο Μιλάνο μια μέρα μετά τη διαδήλωση, και με μόνο κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, προσήχθησαν από την ιταλική αστυνομία στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών σε καφετέρια στην οποία καθόντουσαν. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς την παρουσία διερμηνέα, όπου κι έγινε λήψη DNA και αποτυπωμάτων, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία. Έξι μήνες μετά, οι ιταλικές αρχές, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από τα σκάνδαλα και τις δικαστικές έρευνες για τις συναλλαγές με τη μαφία σχετικά με την έκθεση Expo 2015, προχωράνε στη δίωξη 10 διαδηλωτών σε Ελλάδα και Ιταλία σχετικά με τη διαδήλωση. 5 έλληνες φοιτητές με λευκά μητρώα βρίσκονται σε θέση να αντιμετωπίζουν ένα Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης – διαδικασία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας, όπως σωματεμπορία και εμπόριο ναρκωτικών. Είναι πρώτη φορά απ’ όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών ενός κράτους της ΕΕ σε ένα άλλο για συμμετοχή σε διαδήλωση. Βλέπουμε, λοιπόν, πώς εντείνεται ένα κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής ενάντια σε αγωνιστές, αφού ένα μέσο, που θεσμοθετήθηκε με την πρόφαση της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, χρησιμοποιείται για πολιτικές διώξεις, στοχοποιώντας διαδηλωτές ως τρομοκράτες ( είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το εν λόγω ένταλμα ήταν για την έκδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία).

Ωστόσο, για όσα τους καταλογίζονται, το μόνο αποδεικτικό στοιχείο είναι ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση και μια γενικόλογη κατηγορία ότι εθεάθησαν να συμμετέχουν σε επεισόδια, χωρίς να διευκρινίζεται καν από ποιον εθεάθησαν, ούτε ποια αποδεικτικά στοιχεία προκύπτουν. Όσον αφορά στα νομικά στοιχεία, τυχόν έκδοσή τους παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, από την οποία διέπεται το Σύνταγμά μας. Κι αυτό διότι από τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, η μεν διακεκριμένη Αντίσταση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών στη Ελλάδα, ενώ στην Ιταλία με φυλάκιση 8 έως 15 ετών, η δε διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης, με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών στην Ελλάδα, ενώ στην Ιταλία με φυλάκιση 3 ως 15 ετών. Μάλιστα, στην Ελλάδα οι ποινές αυτές μπορούν να εξαγοραστούν ή να ανασταλούν, δυνατότητα που δεν υπάρχει στην Ιταλία. Ακόμη, καταστρατηγείται η αρχή του διττού αξιόποινου (το ότι δηλαδή, για να υπάρξει έκδοση για μια πράξη πρέπει να είναι αξιόποινη και στις δύο χώρες), αφού οι πράξεις αυτές θεωρούνται μεν και στις δυο χώρες εγκλήματα, αλλά στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα (πράγμα που δηλώνει πολύ μικρότερη ηθική απαξία τους από την ελληνική έννομη τάξη), ενώ στην Ιταλία κακουργήματα (με άλλα λόγια, στην Ιταλία θα δικαστούν όπως θα δικάζονταν στην Ελλάδα αν είχαν τελέσει… ανθρωποκτονία!). Και το πιο αξιοσημείωτο: οι 5 φοιτητές δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά, χωρίς εξατομικευμένη αναζήτηση σ’ έναν κατειλημμένο κοινωνικό χώρο (στον οποίο η παρουσία τους τούς κατέστησε αυτοδικαίως «ύποπτους»), μία μέρα μετά τη διαδήλωση.

Απέναντι σ’ αυτήν την έξαρση αυταρχισμού και στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, οφείλουμε όλοι να προασπίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και να διεκδικήσουμε να μην εκδοθούν οι 5 φοιτητές, ενόψει και της επικείμενης -εντός 10-15 ημερών- συνεδρίασης και απόφασης του Συμβουλίου Εφετών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ, ΣΤΙΣ 28.11, 12.00, στα πλαίσια της πανευρωπαικής ημέρας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του NOEXPO

ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ! ///

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

Όχι στην έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία

ΡΑΠαΝ ΣΑΦΝ [εαακ]

rapansafn.wordpress.com