Καταγγελία για τη σύλληψη των πέντε αγωνιστών από την Αγία Παρασκευή και την επιχείρηση έκδοσής τους στις ιταλικές αρχές

Στις 12/11, ημέρα γενικής απεργίας, η ελληνική αστυνομία πραγματοποιεί αιφνίδιες εισβολές στα σπίτια 5 φοιτητών και εργαζομένων, κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, τους οποίους και συλλαμβάνει κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος από τις ιταλικές αρχές. Με αφορμή την προσαγωγή τους στο Μιλάνο στις 02/05/15, μια ημέρα μετά την απεργία της Πρωτομαγιάς και τη ‘No Expo’ διαδήλωση, οι ιταλικές αρχές ζητούν την έκδοση τους. Στις 13/11, οι 5 συλληφθέντες, μετά την παρουσία τους στον εισαγγελέα, αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι το συμβούλιο εφετών να αποφασίσει για την έκδοση τους στην Ιταλία.

Η διαδικασία δίωξης σε βάρος φοιτητών από άλλο κράτος της ΕΕ με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αφορμή τη συμμετοχή σε διαδήλωση, είναι πραγματικά πρωτοφανής. Η εφαρμογή και ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, επιβεβαιώνει ότι τέτοια μέσα εντάσσονται και υπηρετούν ένα γιγάντιο πλέγμα μηχανισμών καταστολής που δημιουργεί και χρησιμοποιεί προσχηματικά η ΕΕ, όπως για την “πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος”.

Καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όσους εμπνεύστηκαν και υλοποιούν αυτή την τόσο ακραία και πρωτοφανή κατασταλτική μεθόδευση. Τόσο τις ιταλικές αρχές και τους κατασταλτικούς σχεδιασμούς του ιταλικού κράτους, όσο και το συνεργαζόμενο – μέσω διακρατικών συμφωνιών- ελληνικό κράτος, την ελληνική αστυνομία και τη συνένοχη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στους 5 συλληφθέντες.

Η αποτροπή αυτής της κατασταλτικής μεθόδευσης εναντίον των 5 αγωνιστών μας αφορά όλους, καθώς πρόκειται για ένα κομμάτι διεθνών διαστάσεων σχεδίου για την ολοένα εντεινόμενη ποινικοποίηση, καταστολή και τρομοκράτηση των ταξικών αγώνων και του αγωνιζόμενου κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Αυτό που στην ουσία διώκεται βάσει και της σχετικής ιταλικής νομοθεσίας είναι η ίδια η συμμετοχή στις διαδηλώσεις και οι κοινοί αγώνες των καταπιεζόμενων ανά τον κόσμο.

Απαιτούμε:
Την άμεση παύση κάθε δίωξης εις βάρος των 5 συλληφθέντων και τη μη έκδοσή τους στην Ιταλία.
Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

H αποτροπή αυτής της ακραίας κατασταλτικής μεθόδευσης αφορά κάθε άνθρωπο και την υπεράσπιση του δικαιώματός του να συμμετέχει σε συλλογικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, όλα τα εργατικά σωματεία και τον κόσμο του αγώνα να γίνει μέρος του κινήματος συμπαράστασης στους διωκόμενους συναγωνιστές για να μην περάσει η κατασταλτική αυτή μεθόδευση.