05

Ιαν 2016

OEN/EEK

Aνακοίνωση της OEN/EEK

Η πρωτοφανής υπόθεση της εισβολής σε σπίτια 5 φοιτητών στην Αγία Παρασκευή το πρωί της 12ης Νοεμβρίου και η σύλληψη τους με τη χρήση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για την έκδοση τους στην Ιταλία αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση απέναντι στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Ο συμβολισμός της επιλογής της ημέρας της Γενικής Απεργίας για αυτές τις πρωτοφανείς συλλήψεις κατά παραγγελία της βιομηχανικής αστικής τάξης της βόρειας Ιταλίας είναι σαφής. Η αντίσταση του προλεταριάτου κρίνεται παράνομη σε κάθε της έκφραση, γιατί χαλάει τις δουλειές -λένε τα αφεντικά.

Το έγκλημα για το οποίο διώκονται, άλλωστε, οι 5 φοιτητές είναι ότι συμμετείχαν στην περσινή απεργιακή διαδήλωση στο Μιλάνο. Οι 5 είχαν προσαχθεί στις 2/5 στο Μιλάνο από την ιταλική αστυνομία μέσα στο όργιο της αντίδρασης και της καταστολής που είχε εξαπολύσει το ιταλικό κράτος μετά τη δυναμική πρωτομαγιάτικη διαδήλωση που τους χάλασε τη γιορτή στο Μιλάνο, τα εγκαίνια της φιέστας/παγκόσμιας επιχειρηματικής έκθεσης EXPO2015.

Το συγκεκριμένο γεγονός, αν και πρωτοφανές, δεν μπορεί να εξεταστεί ξεχωριστά από την συνολική στροφή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης. Μετά την σφαγή στο Παρίσι, η Ευρώπη-Φρούριο και τα αστικά κράτη που την συναπαρτίζουν «θωρακίζονται» ακόμη περισσότερο. Στόχος δεν είναι απλά η εξωτερική απειλή της τρομοκρατίας του ISIS. Στόχος είναι, στο εσωτερικό μέτωπο, ο εχθρός λαός και η εργατική τάξη των χωρών αυτών.

Οι προκλητικές μορφές της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σε κράτη όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, με τον στρατό στους δρόμους, με κλείσιμο συνόρων, με απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ο.κ. στρέφονται ανοιχτά ενάντια στα δικαιώματα των λαών, και αποτελούν ασκήσεις προετοιμασίας για ευρύτερα σχέδια καταστολής και αντιμετώπισης του ίδιου του Ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος. Μπροστά στην επιδείνωση της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, μπροστά στην όξυνση της πολιτικής κρίσης που σαρώνει τα καπιταλιστικά κράτη της γηραιάς Ηπείρου (και παίρνει ακόμα και την μορφή πραξικοπημάτων όπως στην Πορτογαλία) η Ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη και δη οι Ιμπεριαλιστικές χώρες, δεν έχουν κάτι άλλο να αντιτάξουν, παρά την στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, την περιστολή των ελευθεριών, τελικά τον γύψο.

Κι ενώ οι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίχτηκε η Ε.Ε. συντρίβονται κάτω από το βάρος της πολιτικής κρίσης, την ύψωση νέων συνοριακών φραγμών στο εσωτερικό της Ευρώπης κ.λπ., οι καπιταλιστές προωθούν σχέδια ενιαίας στρατηγικής και ασφάλειας, υποτίθεται ενάντια στην τρομοκρατία, με τον  Ευρωστρατό κ.λπ. Η συνεργασία υπηρεσιών και μηχανισμών καταστολής πάνω από εθνικά σύνορα για το τσάκισμα κάθε εργατικής και λαϊκής δυναμικής σε οποιαδήποτε γωνιά της Ευρώπης: αυτό είναι το «ενιαίο δόγμα ασφάλειας» που προωθούν, και του οποίου πρώτα θύματα θέλουν τους 5 φοιτητές.

Η ακύρωση κάθε διαδικασίας έκδοσης και η παύση κάθε δίωξης είναι αυτονόητο αίτημα όλων ενάντια στην τρομοκράτηση, ενάντια στο κράτος έκτακτης ανάγκης στην καπιταλιστική Ευρώπη της κρίσης.

Ακόμη περισσότερο, τώρα οι Ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να δουν καθαρά πως η «τύχη» τους συνδέεται, κάτω από τα χτυπήματα του κοινού εχθρού, της Ευρώπης-Φρούριο και των κρατών-Λεβιάθαν της.

Να τσακίσουμε το αστικό κράτος της βίας, της τρομοκρατίας, της καταστολής!

Να αντιτάξουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη με την εργατική τάξη όλης της ηπείρου, να παλέψουμε για τη συντριβή της Ευρώπης-Φρούριο. Στα συντρίμμια της να χτίσουμε την Κόκκινη Ευρώπη των εργατών!

Άμεση παύση κάθε δίωξης – ακύρωση της έκδοσης των 5!

OEN/EEK