Μετάφραση από milanoinmovimento.com

Βγήκε σήμερα η απόφαση του εφετείου για τους 4 κατηγορούμενους για τη διαδήλωση NoExpo την Πρωτομαγιά του 2015.

Η βαρύτατη κατηγορία της  καταστροφής και λεηλασίας έπεσε για όλους τους κατηγορούμενους οι οποίοι καταδικάστηκαν μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.

Ο διαδηλωτής, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σύμφωνα με το άρθρο 419 του Ποινικού Κώδικα σε 3 χρόνια και 8 μήνες, είδε την ποινή του να μειώνεται σε  2 χρόνια και 4 μήνες, επειδή η κατηγορία της καταστροφής κρίθηκε αβάσιμη.

Οι άλλοι τρεις διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονται από 8 μήνες  έως 2 χρόνια και 2 μήνες  για τα αδικήματα της απόκρυψης και αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους και της αντίστασης.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα καλό νέο  δεδομένου ότι η  εισαγγελία του Μιλάνου στόχευε στην καταδίκη όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα που επισύρει υψηλότατες ποινές φυλάκισης (8-15 χρόνια κάθειρξη).

Μια δευτεροβάθμια απόφαση που έρχεται σε μια φάση κατά την οποία φαίνεται να έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για την αδιαφάνεια σχετικά με  τις προμήθειες  της Expo.

Ύστερα από μια υπέρμετρη χρήση αυτού του αδικήματος -λείψανο του Κώδικα Rocco- στα χρόνια που ακολούθησαν  το G8 της Γένοβας του 2001, είναι πιθανό ότι οδεύουμε πλέον σε μια λιγότερο διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 419 του Ποινικού Κώδικα

Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις.