No Expo: Απαλλάχθηκαν 5 έλληνες αναρχικοί επειδή είχαν ήδη καταδικαστεί στην Αθήνα

Το δέκατο ποινικό τμήμα του δικαστηρίου του Μιλάνου, απάλλαξε πέντε έλληνες αναρχικούς κατηγορούμενους για ερήμωση και λεηλασία σε σχέση με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν την Πρωτομαγιά του 2015 με αφορμή τα εγκαίνια της Expo. Ο λόγος είναι πολύ απλός: είχαν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί στην πατρίδα τους σε 2 χρόνια και 5 μήνες για τα ίδια γεγονότα, για τα οποία όμως προβλέπονται νομικά λιγότερο σοβαρές κατηγορίες, διότι στη χώρα τους δεν υφίσταται το αδίκημα της ερήμωσης και λεηλασίας. Οι καταδίκες στην Αθήνας ήταν στην πραγματικότητα για βεβαρυμμένη αντίσταση.

Το αδίκημα της ερήμωσης και λεηλασίας στην Ιταλία επισύρει ποινές που κυμαίνονται από 8 μέχρι 15 χρόνια κάθειρξη, όπως συμβαίνει μόνο στην Αλβανία και στη Ρωσία. Οι κατηγορίες είχαν ήδη τεθεί σε υπό συζήτηση ενώπιον του Εφετείου Αθηνών όταν είχε απορριφθεί το αίτημα έκδοσης που διαβιβάστηκε από τους δικαστές του Μιλάνου. Οι έλληνες δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν υφίσταται συλλογική ευθύνη παρά μόνο ατομική και ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να συλλάβουν τους κατηγορούμενους και να τους στείλουν στην Ιταλία.

Στη συνέχεια, σε βάση με τα Ιταλικά αδικήματα, οι πέντε αναρχικοί δικάστηκαν στην Ελλάδα και η απόφαση κατέστη τελεσίδικη επειδή και οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν παραιτηθεί από την έφεση που αρχικά είχε ασκηθεί.
Το δικαστήριο εφάρμοσε την αρχή του “ne bis in idem” (δεν δικάζεσαι δυο φορές για τα ίδια περιστατικά) με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Για έναν έκτο κατηγορούμενο, ιταλό πολίτη, τον Massimiliano Re Cecconi, η υπόθεση επιστρέφει τώρα, με απόφαση των δικαστών, στους εισαγγελείς του Μιλάνου οι οποίοι θα πρέπει να ξαναγράψουν την πράξη της ολοκλήρωσης των ερευνών, αναδιατυπώνοντας προφανώς το αίτημα απαγγελίας κατηγοριών και παραπέμποντας σε προκαταρκτική ακρόαση. Το Δικαστήριο δέχτηκε την ένσταση των συνηγόρων, Mauro Straini και Eugenio Losco, επί της κήρυξης μη διαθεσιμότητας του Re Cecconi από την στιγμή που, με βάση των δηλώσεων των γονιών του, ο νεαρός διέμενε ησύχως στην Τουλούζη, όπου φοιτούσε σε μια μουσική σχολή και από όπου συνελήφθη και εκδόθηκε στην Ιταλία.

Μέχρι τώρα, ο εισαγγελέας του Μιλάνου δεν κατόρθωσε να επιτύχει καμία καταδίκη για ερήμωση και λεηλασία σε σχέση με τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς. Έχουν υπάρξει μόνο καταδίκες για ελάσσονα αδικήματα. Σε σχέση με τους έλληνες αναρχικούς, οι εισαγγελείς αναγκάστηκαν να δείξουν ένα καλό πρόσωπο σε μια κακή κατάσταση διότι το παιχνίδι είχε ήδη κριθεί στην Αθήνα. Η κατηγορία προς το παρόν καταλήγει σε μια ήττα σε όλα τα σημεία, αλλά όσο αφορά τον κοινωνικό και πολιτικό ανταγωνισμό, θεωρεί ότι έχει και άλλα χαρτιά να παίξει. Για παράδειγμα, από την ερχόμενη 2 Απριλίου, όταν θα δικαστούν, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, οι αγωνιστές της επιτροπής για την στέγαση στην περιοχή Giambelino, παρά το γεγονός ότι, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι σε σχέση με την κατάληψη δεν έχουν επωφεληθεί ούτε ένα ευρώ. Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα πολύ υποτιθέμενο και μια κατευθυνόμενη διαδικασία σύμφωνη με το πολιτικό κλίμα που διαπνέει τη χώρα, όπου οι κοινωνικοί αγώνες -όπως συμβαίνει και στον τομέα της υλικοτεχνικής υποστήριξης και με το θέμα του Tav- καταστέλλονται με μανία που θα απαιτούσε μια καλύτερη αιτία.

 

http://www.giustiziami.it/?fbclid=IwAR10DZG6RkR-5hMgjWnIxBcDtJU5r_6Euxqp9L8XbI4TcpAvUlKEOyPxch4