Το Σάββατο 28/11 είχε οριστεί ως πανευρωπαϊκή ημέρα δράσεις ενάντια στις διώξεις την διαδήλωση ενάντια του Expo 2015 την πρωτομαγιά στο Μιλάνο στα πλαίσια του κινήματος #NoExpo. 4 έχουνε συλληφθεί στην Ιταλία ενώ διώκονται και 5 φοιτητές στην Ελλάδα που περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για το αν θα εκδοθούν στις Ιταλικές Αρχές. Περισσότερα για το θέμα εδώ: http://free5.gr/ta-gegonota/

Δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στην Ιταλία.

Αθήνα

Το κάλεσμα στην Αθήνα ήταν στις 12:00 στο Μοναστηράκι. Σχηματίστηκε πορεία άνω των 2.000 ατόμων που πέρασε από την πλ.Συντάγματος μέσω Αθηνάς και Σταδίου και κατέληξε στα Προπύλαια.

Φωτογραφίες:


Θεσσαλονίκη

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόληςτης Θεσσαλονίκης (Καμάρα-Εγνατία-Ερμού-Βενιζέλου-Εγνατία-Καμάρα), σε ένδειξη αλληλεγύης στους 5 αγωνιστές που αναμένεται να εκδοθούν στις ιταλικές αρχές για τη συμμετοχή τους στην πορεία της 1ης Μάη στο μιλάνο.

Στη πορεία συμμετείχαν 350 άτομα περίπου στο μπλοκ που συγκρότησαν η συνέλευση αλληλεγγύης, αναρχικές-αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες και τα αυτόνομα σχήματα με πανό “να μπλοκάρουμε την έκδοση των 5 αγωνιζόμενων-Αλληλεγγύη στους διωκόμενους της πορείας Noexpo” ενώ στη πορεία συμμετείχε και η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη με δικό της μπλοκ.

thess_free5

Πάτρα

Το κάλεσμα στην Πάτρα ήταν στις 11.00 στο Παράρτημα. Σχηματίστηκαν δύο μπλοκ και συμμετείχαν περίπου 200 άτομα.

Φωτογραφίες

Κρήτη

Παγκρήτια πορεία αλληλεγγύης στους 5 διωκόμενους φοιτητές από το Ιταλικό κράτος έγινε στο Ρέθυμνο το Σάββατο 28/11.

Η πορεία είχε καλεστεί από συλλογικότητες από όλη την Κρήτη (Αναρχική συλλογικότητα “directiva από τα κάτω”- Αυτόνομα σχήματα Πανεπιστημίου Ρεθύμνου – Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Πολυτεχνείου – Συνέλευση ενάντια στον εγκλεισμό και Οκτάνα) και είχε προπαγανδιστεί σε όλες τις πόλεις.

Το κάλεσμα ήταν στις 12:00 στο δημαρχείο Ρεθύμνου και από νωρίς συγκεντρώθηκε ο αλληλέγγυος κόσμος υπό την συνεχή παρακολούθηση ασφαλιτών που δεν προσπαθούσαν να κρύψουν την παρουσία τους περιμετρικά των δρόμων του δημαρχείου. Κατά την διάρκεια της προσυγκέντρωσης στήθηκε μικροφωνική όπου διαβάζονταν κείμενα για τους 5 διωκόμενους και τις διώξεις στην Ιταλία ενώ ταυτόχρονα γινόταν μοιραστική κειμένων για την υπόθεση, καθώς και της εφημερίδας δρόμου Άπατρις.

Λίγο μετά τις 13:00 η συγκέντρωση βγήκε στο δρόμο με περίπου 200 αλληλέγγυους και ξεκίνησε πορεία αρχικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου με πολύ παλμό φωνάζονταν συνθήματα αλληλεγγύης για τους 5 διωκόμενους φοιτητές, αντιμπατσικά, αντικρατικά,  εργατικά, υπέρ των μεταναστών κ.α. Επίσης συνεχιζόταν η μοιραστική των κειμένων και πετάγονταν πολλά τρικάκια, ενώ γράφονταν και συνθήματα και σαμποταρίστηκαν μηχανήματα ΑΤΜ.

Η πορεία επίσης πέρασε μπροστά από τα γραφεία του Συριζα όπου πετάχτηκαν πέτρες στο μπαλκόνι όπου στεγάζονται και γράφτηκε σύνθημα στην είσοδο παρά το γεγονός πως βρίσκονται απέναντι από την σχολή αστυνομικών. Μόλις απομακρύνθηκε η πορεία από τα γραφεία και έστριβε προς την κεντρική λεωφόρο η περιφρούριση δέχτηκε αρκετές λεκτικές προκλήσεις από τους ασφαλίτες που ακολουθούσαν σε απόσταση την πορεία, όπου τους απάντησε κατάλληλα.

Μετά από αυτό η πορεία συνεχίστηκε χωρίς άλλα επεισόδια και κατευθύνθηκε προς την παλιά πόλη όπου κινήθηκε μέσα στα στενά με κατεύθυνση την πρώην νομαρχία και το αστυνομικό τμήμα. Εκεί περνώντας από μπροστά έγινε στάση και φωνάχθηκαν πολλά αντιμπατσικά συνθήματα ενώ πετάχθηκαν πέτρες και μπογιές στις πόρτες και τα παράθυρα χωρίς να υπάρξει καμιά απολύτως αντίδραση από την μεριά των μπάτσων.

Μετά από αυτό η πορεία συνεχίστηκε στα στενά με κατεύθυνση την πλατεία Μικρασιατών όπου και διαλύθηκε αφού διήνυσε πολλούς κεντρικούς δρόμους της πόλης μέσα σε 2 ώρες.

Σε όλη την διάρκεια την πορεία την ακολουθούσε μέσα από παράλληλα στενά μια διμοιρία ΜΑΤ που είχαν φέρει από το Ηράκλειο και πολλοί ασφαλίτες, ενώ μια κλούβα ήταν παρκαρισμένη στην παραλιακή οδό του Ρεθύμνου.

mpalothia

Φωτογραφίες

reuymno

Λαμία

lamiaΤις απογευματινές ώρες της 27/11 στην πλ. Ελευθερίας , πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αλληλεγγύης για τους 5 διωκόμενους αγωνιστές φοιτητές που απειλούνται με απέλαση στις ιταλικές αρχές . Στην πλατεία μέλη της συνέλευσής μας , ανάρτησαν πανό και μοίρασαν ενημερωτικά κείμενα στους περαστικούς. Η συγκέντρωση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα , χωρίς κανενός είδους απρόοπτα. Κανένας αγωνιστής μόνος απέναντι στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του κράτους και της Ε.Ε. .  Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Τις πρωινές ώρες της 28/11 , πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αλληλεγγύης από  μέλη της συνέλευσης αμε ηχογραφημένο ενημερωτικό κείμενο αλληλεγγύης (κεντρικό από indymedia) , σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio NET 101,9 fm , της πόλης. Θεωρούμε πώς η συγκεκριμένη κατασταλτική μεθόδευση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και  οφείλει να καταργηθεί στην πράξη, με το μπλοκάρισμα της έκδοσης των 5 φοιτητών!

Να μπλοκάρουμε την έκδοση των 5 αγωνιστών φοιτητών!

πηγή: indymedia

Μιλάνο

milan

Τορίνο

torino

 

Ρώμη

Μπολόνια

 

Striscione appeso in Piazza Verdi che porta solidarietà con gli arrestati per gli scontri del primo Maggio a Milano. Chi ha devastato e continua a devastare Milano è l’Expo! #28N Giornata solidale contro l’estradizione degli studenti greci e contro il reato di devastazione e saccheggio per gli studenti milanesi!Tutti liberi! #NoExpo #Free5

Δημοσιεύτηκε από Collettivo Universitario Autonomo Bologna στις Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015