Μετάφραση από το scateniamoli.info την αντίστοιχη καμπάνια για την απελευθέρωση των ιταλών συλληφθέντων για το NoExpo

Απο την Ελλάδα ενάντια στην έκδοση των 5

Στις 7, 8 και 11 Γενάρη έλαβαν χώρα οι τρεις συνεδριάσεις του εφετείου για τους 5 έλληνες συντρόφους που κατηγορήθηκαν για «ερήμωση» και «λεηλασία» κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 1ης Μάη στο Μιλάνο και το δικαστικό συμβούλιο στην Αθήνα γνωμοδότησε αρνητικά για την έκδοσή τους. Κατά την γνώμη μας είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε στην Ιταλία με ποιό τρόπο έγινε δυνατό να εμποδιστεί η έκδοση, ένα αποτέλεσμα, το οποίο όχι μόνο μας δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα ενάντια στον παραλογισμό αυτού του εγκλήματος που, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ούτε συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική νομολογία ούτε γίνεται δεκτό από αυτήν, αλλά και ένα αποτέλεσμα, το οποίο αμφισβητεί την νομιμότητα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ένα ακόμα όπλο που χρησιμοποιούν οι αστυνομίες όλης της Ευρώπης ώστε να χτυπούν τη συμμετοχή στους αγώνες και την αλληλεγγύη που αναπτύσσεται ανάμεσα στα κινήματα, ειδικά αν έχουν διεθνή χαρακτήρα. Θα δημοσιεύσουμε στη συνέχεια τμηματικά όλο το υλικό που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο ώστε να αντιληφθούμε πώς ένα κίνημα αλληλεγγύης, όπως εκείνο ενάντια στην έκδοση των ελλήνων συντρόφων, κατόρθωσε να πετύχει μια σημαντική νίκη, και επίσης να καταλάβουμε με ποιό τρόπο μπορούμε να πάρουμε δύναμή από αυτή την εμπειρία και εμείς εδώ στην Ιταλία, όπου φαίνεται αδύνατο κανείς να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε αυτό το έγκλημα και γενικά απέναντι στη καταστολή που υφίσταται όποιος καθημερινά αγωνίζεται.

Από τις 12 Νοέμβρη, μετά από αίτημα των ιταλικών αρχών, και αφού η ελληνική αστυνομία έχει εισβάλει στα σπίτια και συλλάβει τους έλληνες συντρόφους επιβάλλοντας τη περιοδική τους παρουσία στο Α.Τ. της περιοχής τους ενώ περιμένουν την δίκη για την έκδοση, αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης. Αυτό το κίνημα ή καλύτερα καμπάνια με το όνομα free5  υπήρξε αποτελεσματική για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος ήταν η σαφήνεια του στόχου του: θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την έκδοση των συντρόφων, των φίλων, των παιδιών και των αδελφών μας. Από εδώ προέρχεται η αναγκαία συνέπεια ενός ξεκάθαρου στόχου, να δράσουμε εντός μιας αυστηρής διορίας, τη έναρξη της δίκης για την έκδοση. Ο δεύτερος λόγος ήτανε οι δεσμοί που έχουν δημιουργήσει οι κατηγορούμενοι σύντροφοι. Όλοι τους φοιτητές, όλοι τους μέλη μιας συνέλευσης γειτονιάς της Αθήνας που ενώνει εργαζόμενους, ηλικιωμένους, γυναίκες, άνεργους, όλοι τους  δραστήριοι στους κοινωνικούς αγώνες που τα τελευταία χρόνια συγκλονίζουν την Ελλάδα, από το αντιφασιστικό κίνημα ώς τη συμμετοχή στις γενικές απεργίες, από τις καταλήψεις των πανεπιστημίων στις εκδηλώσεις της γειτονιάς. Αυτοί οι δεσμοί, αυτές οι σχέσεις αγώνα επέτρεψαν, από την πρώτη στιγμή, να μη συνδεθεί η υπόθεση αποκλειστικά με το στρατευμένο κόσμο του κινήματος, όπως θα μπορούσαμε εμείς να πούμε,  αλλά άνοιξε σαν ένα συλλογικό πρόβλημα που ξεπερνά την κατηγορία των συντρόφων και έχει πολλά να πει σε κείνες τις φλόγες αντίστασης που καίνε στη καθημερινότητα. Η πρώτη διάταξη του κατασταλτικού μηχανισμού απενεργοποιήθηκε: η επίθεση δεν κατευθύνεται πια ενάντια σε μια μειοψηφία, στους “black block”, στους “βίαιους αναρχικούς”, αλλά ενάντια σε άτομα που παλεύουν κάθε μέρα, και γι αυτό δύσκολο να απομονωθούν. Η απόδειξη φαίνεται ξεκάθαρα ακριβώς στη συνοικία όπου οι σύντροφοι κατοικούν και έχουν οργανωθεί σε συνέλευση: η Αγία Παρασκευή. Από τις πρώτες μέρες το δημαρχείο καταλαμβάνεται και διάφορες πορείες διαδέχονται η μία την άλλη. Αργότερα θα δούμε στις μέρες της δίκης ακόμα και τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση στην Αγία Παρασκευή να κηρύττουν απεργία συμπαράστασης στους 5 φοιτητές. Για περισσότερο από δύο μήνες προκύπτει μια κινητοποίηση συνεχώς πιο πλατιά και δραστήρια. Πρώτα απ’ όλα δημιουργείται μια συνέλευση αλληλεγγύης στους 5, με την συγκεκριμένη πρόθεση να απλώσει και να  διαδώσει την καμπάνια. Οι τοίχοι της Αθήνας  και πολλών άλλων πόλεων της Ελλάδας καλύφθηκαν από αφίσες, γκράφιτι και πανό που μιλάνε γι αυτό που συμβαίνει. Ενώ τα ΜΜΕ τηρούν σιγήν ιχθύος για τα γεγονότα, είναι δύσκολο να βρεις κάποιον στην Αθήνα που να μην ξέρει την υπόθεση των 5. Το ιταλικό προξενείο καταλαμβάνεται, μεγάλες διαδηλώσεις διεξάγονται στις πόλη φτάνοντας στην κατάληψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ) κατά την διάρκεια των ημερών της δίκης.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά άλλα πράγματα αλλά προτιμούμε να μιλήσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σύντροφοι. Αναμένοντας πιο πρόσφατες συνεισφορές σας αφήνουμε τον σύνδεσμο της καμπάνιας: free5.gr