Ανακοίνωση για τους 5 διαδηλωτές που διώκονται για την πορεία της πρωτομαγιάς στο Μιλάνο

Στις 12 Νοεμβρίου 2015 ημέρα γενικής απεργίας μπάτσοι εισβάλλουν σε σπίτια 5 ατόμων στην Αθήνα και τους συλλαμβάνουν. Η σύλληψη πραγματοποιείται με βάση την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από την εισαγγελική αρχή του Μιλάνου. Σύμφωνα με το ένταλμα αυτό, οι 5 κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο Μιλάνο την πρωτομαγιά του 2015, στη διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα το Noexpo, την διαδήλωση δηλαδή ενάντια στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Εxpo 2015. Ζητείται η έκδοσή τους στην Ιταλία. Μετά την παρουσία τους στον εισαγγελέα αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους την παρουσία τους τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Την ίδια μέρα της σύλληψης τους πραγματοποιείται κατάληψη στο δημαρχείο Αγ. Παρασκευής και κατόπιν πραγματοποιείται πορεία με την παρουσία πλήθους αλληλέγγυων. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του εφετείου για το αν θα εκδοθούν στην Ιταλία ή θα δικαστούν εδώ.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθιερώθηκε νομοθετικά το 2004, εφαρμόζεται και στα 28 κράτη μέλη, εκδίδεται από τις δικαστικές αρχές κράτους μέλους και έχει ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αίτημα δικαστικής αρχής ενός κράτους μέλους της ΕΕ για τη σύλληψη προσώπου σε άλλο κράτος μέλος και για παράδοση του προσώπου αυτού στο πρώτο κράτος μέλος με σκοπό την άσκηση δίωξης ή την εκτέλεση ποινής ή μέτρου στερητικού της ελευθερίας. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκδίδεται για βαριά αδικήματα, ενώ είναι η πρώτη φορά που αποδίδεται για πολιτική δραστηριότητα.

Η υπόθεση αυτή έχει αναμφισβήτητα βαρύνουσα πολιτική σημασία καθώς η δίωξη των πέντε διαδηλωτών μόνο τυχαία δεν είναι. Και οι 5 είναι άτομα γνωστά για την πολιτική τους δραστηριότητα συμμετέχοντας ενεργά είτε στο φοιτητικό κίνημα, είτε σε αγώνες τοπικού επιπέδου συμμετέχοντας σε συνελεύσεις γειτονιάς. Όσο οι εκμεταλλευόμενοι αναζητούμε τρόπους σύνδεσης και εκτός συνόρων των κοινών μας αγώνων ενάντια στις πολιτικές του καπιταλισμού που συνθλίβει τις ζωές μας, τόσο –αναμενόμενα- η καταστολή θα αναβαθμίζει τις νομικές τις μεθοδεύσεις προκειμένου να αντιμετωπίζει το κοινό αυτό μέτωπο. Σ΄ αυτή τη συνθήκη, οι αγωνιζόμενοι πρέπει να πυκνώνουμε τις γραμμές μας και μέσα από την έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης να  ενισχύσουμε το κοινό μας μέτωπο της αντίστασης στον κοινωνικό και ταξικό πόλεμο. Είναι επιτακτικό τώρα που βλέπουμε να ακονίζεται εκ νέου η μηχανή των λογής αντι-τρομοκρατικών σταυροφοριών που θα δικαιολογήσει νέους επεκτατικούς πολέμους, νέες εκατόμβες νεκρών, αλλά και πάταξη του εσωτερικού εχθρού, να αντεπιτεθούμε σε κράτος και κεφάλαιο με τρόπο πιο οργανωμένο και αποφασιστικό.

Καμία δίωξη, καμία προφυλάκιση, καμία έκδοση των 5 διαδηλωτών.