Οι συλλήψεις

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου η ελληνική αστυνομία εισβάλει στα σπίτια 5 φοιτητών στην Αγ.Παρασκευή δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητά την σύλληψη και την έκδοση τους στην Ιταλία.

Οι φοιτητές είναι γνωστοί στην πόλη για την πολιτική και κοινωνική τους δράση ως μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγ.Παρασκευής ενώ παράλληλα είναι ενεργοί στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και στις εργατικές διεκδικήσεις.

Πρωτομαγιά στο Μιλάνο

Την 1/5/2015 κατά την διάρκεια πολυήμερου ταξιδιού τους στο Μιλάνο οι 5 φοιτητές συμμετείχαν στην διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, που είχε ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Expo 2015, η οποία διεξάγονταν εκείνες τις μέρες στην πόλη, και η οποία δημιουργούσε ένα ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα εις βάρος των κατώτατων κοινωνικών στρωμάτων του Μιλάνου.

Στις 2/5/2015, μια μέρα μετά τη διαδήλωση, και με μόνο κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, προσήχθηκαν από την ιταλική αστυνομία στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών σε καφετέρια στην οποιά καθόντουσαν. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς την παρουσία διερμηνέα, αφού υποχρεώθηκαν να δώσουν δείγμα DNA και αποτυπώματα , αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Το ευρωπαίκό ένταλμα σύλληψης

6 μήνες μετά προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από τα σκάνδαλα και τις δικαστικές έρευνες για τις συναλλαγές με την μαφία σχετικά με την έκθεση Expo 2015, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου προχωράνε στην δίωξη 10 διαδηλωτών σε Ιταλία και Ελλάδα σχετικά με την απεργία της Πρωτομαγιάς. Έτσι 5 έλληνες φοιτητές βρίσκονται στην θέση να αντιμετωπίζουν ένα Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης – διαδικασία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας όπως σωματεμπορία και εμπόριο ναρκωτικών.

Είναι η πρώτη φορά απ’ όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, για λόγους που ανάγονται σε συμμετοχή σε διαδήλωση. Γίνεται φανερό ότι έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή και εξαιρετικά ανησυχητική προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δραστηριότητας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Όταν τα κινήματα των “από τα κάτω” επιλέγουν να συναντηθούν ενάντια στις διεθνείς πολιτικές λιτότητας και υποτίμησης τότε τα κράτη επιλέγουν να συνεργαστούν εναντίον τους με σκοπό την καταστολή των αγώνων, ποινικοποιώντας την πολιτική δράση, με αποτέλεσμα το πρωτοφανές αυτό γεγονός που ξεπερνάει το εσωτερικό μιας χώρας και θα αφήσει παρακαταθήκη για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

Γι’ αυτό και παλεύουμε ενάντια στην έκδοση των 5 φοιτητών αγωνιστών στη Ιταλία και για την παύση της πολιτικής δίωξης τόσο αυτών όσο και των 5 Ιταλών διαδηλωτών.

nomos

Η χρήση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης για αδικήματα που στην Ελλάδα λογίζονται ως  πλημελλήματα είναι και μια καινοφανής πρατική που φανερώνει μια προσπάθεια αναβάθμισης της καταστολής των κοινωνικών αγώνων.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το νομικό πλαίδιο εδώ, ένω μπορείτε να βρείτε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του μέτρου εδώ.